Műfű telepítés: teljeskörű útmutató

műfű telepítés

A műfű, műpázsit, műgyep vagy bárhogy is hívjuk: nem mindig egyszerű telepíteni, ezért javasoljuk, hogy egy szakembert bízzon meg a műfű telepítés elvégzésével. Ha azonban  azon gondolkodik, hogy „Hogyan fektessek műfüvet saját magam?”, akkor ez az útmutató az Ön számára készült.

A műfű fektetéséhez szükséges eszközök

Sajnos a műfű lerakása nem olyan egyszerű, mint a gyepszőnyeg lerakása. A következő szerszámok azonban sokkal könnyebbé teszik a műfű telepítését:

 • Gyepszőnyegvágó
 • Lapát
 • Stanley kés
 • Kötőszalag
 • Összekötő ragasztó
 • Mérőszalag
 • Deszkák tömörítéshez
 • Földelt csapok/horganyzott szögek
 • Kalapács
 • Seprű/merev kefe
 • Kesztyű
 • Szegélyezési lehetőség (a szögek használatával szemben):
 • VertEdge
 • VertEdge ragasztó

Mesterséges fű alapozása

Mit tegyünk a műfű alá?

Ahhoz, hogy műfűvét tökéletesen lefektesse egy meglévő kemény alapra, például betonra vagy aszfaltra, javasoljuk, hogy a műfű alá egy réteg Lazy Foam alátétet helyezzen. Mielőtt lerakná a habbetétet, mindenképpen tisztítsa meg az alatta lévő felületet. A hab alátétbetét extra párnázottságot és vízelvezetést biztosít, hogy a műfű egész évben kiváló minőségű legyen.

Fektethetek műfüvet talajra?
Sajnos nem ajánlott a műfüvet közvetlenül talajra fektetni. Ennek oka, hogy a talaj könnyen az időjárás okozta kopás áldozatává válhat – így a talapzat sérülhet. Végső soron ez tönkreteszi a műfű telepítését, ezért feltétlenül erősebb alapra kell fektetni a műfűvet – MOT Type 1 és gránitkő 6 mm-es por kombinációjára.

Fektethetek műfüvet betonra?
A műfű lefektethető betonra, amennyiben az egyenletes és képes a víz megfelelő elvezetésére. Azonban függetlenül attól, hogy a beton egyenletes-e vagy sem, javasoljuk, hogy használjon alátétet, hogy megfelelően gondoskodjon a műfű a lehető legjobb ápolásáról.

Fektethetek műfüvet a teraszra?
A rövid válasz igen. Azonban a betonhoz hasonlóan a megfelelő óvintézkedéseket kell előtte megtennie. Meg kell győződnie arról, hogy a fa erős és friss – nem gyenge és/vagy penészes. Biztosnak kell lennie abban is, hogy használjon valamilyen alátétet és gyomirtó membránt, hogy műfűje csúcsformában maradjon!

Hogyan kell telepíteni a műfüvet

A dolgok egyszerűsége érdekében a szükséges szerszámok használatával és az alábbi 6 egyszerű lépésünk követésével fektetheti le a műfüvet:

Első lépés: Tervezze meg és tisztítsa meg a területet
A projekt megkezdése előtt tervezze meg a lefedendő területet. Győződjön meg arról, hogy a kábelek és a vízvezetékek az ásási mélység alatt vannak.

Távolítsa el a gyepet 5 cm mélységig egy gyepvágó vagy ásó segítségével, és távolítsa el a nagy köveket, téglákat vagy egyéb akadályokat. Fektessen le 1. típusú kőalapot.

Második lépés: A szegély kialakítása
Ha nincsenek olyan peremek, amelyekhez a termék csatlakozhatna, telepítsen szegélyrendszert. A szegélyt kalapáccsal és egy fadarabbal üsse a talajba úgy, hogy kb. 3 cm szabadon maradjon.

Harmadik lépés: A talapzat lefektetése
Vigyen fel körülbelül 6 mm gránitport. Egy fadarab segítségével húzza végig a homokot vagy a port a felhordási területen, hogy sima felületet biztosítson. Ha homokot használ, a mélység nem lehet több 20 mm-nél. A nagyobb (pl. 20 mm-nél nagyobb) egyenetlenségek kiegyenlítéséhez a homok felhordása előtt használjon keménymagot.

Negyedik lépés: A gyomhártya felhordása
Miután az alapot tömörítettük, helyezzük fel a területre a gyomhártyát, és 0,75 méterenként 10 cm-es horganyzott acélszögekkel rögzítsük a helyére. Ez megakadályozza a gyomnövények növekedését, miközben lehetővé teszi a víz elvezetését. Vágja le a szélekről a fóliahulladékot. Ha bármilyen összekötésre van szükség, fedje át a széleket, majd rögzítse őket ragasztószalaggal.

Ötödik lépés: A műfű és a szegélyek vágása
Tekerje ki a műfüvet a területre, ügyelve arra, hogy a gyomhártyát ne mozdítsa el. Ha a halom iránya a ház felé halad, akkor a legjobb látványt nyújtja a ház ablakaiból. Miután elhelyezte, vágja le a felesleges műfüvet. Az Everedge egy hasznos élt ad, amelyen körbefuttathatja a kést. Javasoljuk, hogy 3-5 méterenként cserélje ki a pengét, hogy a penge elég éles maradjon.

Hatodik lépés: A befejező simítások hozzáadása
A befejezéshez vigyen fel égetett homokot a gyepre. Ez elvégezhető egy fúvógép és egy kemény ecset vagy egy gyeptrágyaszóró segítségével. Négyzetméterenként 6-8 kg homokot ajánlunk. Ez a lépés elengedhetetlen a legtermészetesebb megjelenésű befejezéshez. A legjobb eredmény elérése érdekében javasoljuk, hogy előtte, közben és utána is kefélje át a gyepet. Ezt a homokozást száraz napon és a gyepszőnyeg telepítésének napján kell elvégezni.

Tippünk: Amennyiben még nem választotta ki a megfelelő műfüvet, javasoljuk a zoldkoronagarden.hu weboldalt, ahol nem csak széles műfűválasztékot, de nagyon korrekt kivitelezést is találhat.