Az ágynemű mosása

ágynemű mosása

Tudjuk jól, hogy nem minden háziasszony kedvenc elfoglaltsága a háztartási munka, de nagyon fontos dolog a pamut ágyneműhuzat megfelelő tisztántartása, a jó higiénia fenntartása, a különböző élősködők távoltartása, és az optimális kényelem fenntartása érdekében.

Nincs jobb érzés, mint egy kellemes illatú friss ágynemű használata.

Megpróbáljuk összefoglalni mindazt, amit tudni érdemes az ágynemű mosásáról, a mosási gyakoriságról, és egyéb dolgokról.

Milyen gyakran kell mosni az ágyneműt?

Az ágynemű mosása több okból is fontos. A ruháinkon kívül a lepedőnk az egyetlen olyan anyag, amely állandóan szorosan érintkezik testünkkel. És a ruháinkat legalább minden második viselet után kimossuk.

Szerencsére nem kell olyan messzire menni, hogy kétnaponta mossuk ki az ágyneműt, de fontos, hogy szigorú rutint alkalmazzon az ágyneműk rendszeres időnkénti mosására.

Ha belegondolunk, és figyelembe vesszük a haj, a bőr, az izzadság és a testnedvek mennyiségét, amellyel lepedőnknek meg kell küzdenie, könnyebb megérteni, hogy az ágyneműt alaposan meg kell tisztítani!

A mi javaslatunk az, hogy ideális esetben hetente egyszer mossa ki az ágyneműt, de semmiképpen ne várjon két hétnél tovább.

A nyári hónapokban, amikor hajlamos lehet az éjszakai fokozott izzadásra, érdemes betartani a heti egyszeri szabályt. A hidegebb évszakokban elegendő kéthetente, de annál ne hagyja tovább!

Az Ágynemű Mosása: Lépésről Lépésre

Mielőtt belefogna a pamut ágyneműhuzat mosásába, mindig olvassa el a gyártó útmutatásait, amelyek jó áttekintést adnak a mosás menetéről.

Útmutatónk a pamut és len ágynemű gondozására összpontosít – ezek a legnépszerűbb ágyneműk. (Más típusú ágyneműk, például bizonyos szintetikus, gyapjú és selyem lepedők különleges kezelést igényelhetnek.)

Kezelje a foltokat

Miután lecsupaszította az ágyat, gyorsan ellenőrizze, nincs-e rajta látható folt. Ideális esetben ezekkel azonnal foglalkozni kell, nehogy beragadjanak a szövetbe, és ne lehessen nehezebben eltávolítani.

Ha talál foltot, nedvesítse meg az anyagot, és adjon hozzá folteltávolítót. Ha nincs kéznél folteltávolító, adhat hozzá kis mennyiségű hígított mosószert, bár ez nem biztos, hogy olyan jól működik.

Ha vérfoltot talál, a hideg víz a legjobb megoldás. Amint teheti, mossa át a lepedőt hideg vízzel, ami gyakran segíthet a folt teljes eltávolításában. Ha a folt továbbra is megmarad, szórja meg sóval, és hagyja megszáradni a lapokat. Szükség szerint ismételje meg.

Mosógép használata

Noha az ágynemű mosásakor be kell tartania a gyártó útmutatásait, ügyeljen arra is, hogy a normál mosógépben a melegebb víz több kórokozót pusztít el, mint a hidegebb vízben történő mosásnál. Higiéniai szempontból tanácsos, hogy az ágyneműt legalább néhány mosás után magasabb hőmérsékleten mossa.

Használjon minőségi mosóport, mosóporokat vagy folyadékot, és ne felejtse el az öblítőt a legjobb eredmény érdekében. Ha a ágynemű anyaga kissé megfakult, adhatunk hozzá három-négy evőkanál citromlevet. Ettől nemcsak csodálatos illatúak lesznek, hanem sokkal világosabbak is lesznek.

Ügyeljen arra, hogy ne terhelje túl a mosógépet; egyetlen mosási ciklus sem lehet több háromnegyedénél. Kerülje az ágyneműk törülközővel való mosását, mert ezzel fennáll annak a veszélye, hogy a nagy nedvszívó képességű törölközők súlya miatt elszakad az ágynemű.

Az ágynemű szárítása

Számos módja van az anyagok szárításának. Először is, feltéve, hogy nincs allergiája, és jó az idő, felakaszthatja az ágyneműt, hogy levegőn megszáradjon. Nemcsak környezetbarát, és pénzt takaríthat meg a számlákon, de az ágyneműt is összetéveszthetetlenül friss illatúvá teszi.

Ha úgy tetszik, alacsony és lassú fokozaton bedobhatja az ágyneműt a szárítógépbe. Alacsonyabb hőmérséklet és lassabb ciklus lehetővé teszi, hogy a lepedők sokkal hosszabb ideig tartanak, lágyabbá válnak és eltűnnek a gyűrődések is.

Vagy használhatja a kevert módszert is, amikor a lepedőt felakasztja egy ruhaszárítóra, és hagyja néhány órán át, mielőtt rövid ideig szárítógépben szárítja.

Az ágynemű vasalása

Bár a vasalás egy kicsit kiment a divatból, az ágynemű gyűrődéseinek eltávolítása a legjobb alvási élményt nyújtja. De ha gyorsan szárítja és hajtogatja az ágyneműt, előfordulhat, hogy egyáltalán nem kell vasalnia.

Ha a dolgok nem a tervek szerint alakultak, és úgy találja magát, hogy megszáradt, gyűrött lepedői vannak, egyszerűen csak szánjon néhány percet a vasaló felmelegítésére, és rövid időn belül tiszta, ropogós lepedőt kap. olyan jót, mint az új.

A megfelelő tárolás

Nincs értelme gondosan és aprólékosan mosni és szárítani az ágyneműt, csak azért, hogy véletlenül kidobja őket az ágyneműtartóba. Bár teljesen rendben van, ha szépen összehajtogatja és rövid távon jól szellőző helyre helyezi őket, ha egy ideig nem tervezi használni a lepedőket, ruhatároló táska ajánlott.

Ha az újonnan mosott lepedők még mindig kissé nedvesek, tárolás előtt hagyja teljesen megszáradni; különben szagolni kezdenek, és ez lehetőséget ad a penész kialakulására.

Tippek az ágynemű tisztán és frissen tartásához

Kövesse legjobb tippjeinket, hogy ágyát és lepedőjét hosszabb ideig a legfrissebbnek és frissebbnek érezze:

Ne egyél az ágyban. Ez morzsák és egyéb törmelékek felhalmozódásához vezet, amelyekkel nagyon kellemetlen lehet aludni, és meglehetősen rendetlenséghez vezethet!

Miért ne fektessen be matracvédőbe, hogy a matracnak extra biztonságot adjon a kiömlött kávé, az elhalt hámsejtek és az izzadság ellen? Ezek a védők rendkívül kényelmesek, és segítenek a matracnak sokkal hosszabb ideig tartani.

Időnként szellőztesse ki hálószobáját úgy, hogy nyitva hagyja az ablakokat, és visszahúzza az ágyneműt, ami segít leküzdeni a baktériumokat, poloskákat és poratkákat.

Bár mindannyian szeretünk házi kedvenceinkkel összebújni, jó ötlet nem hagyni, hogy beugorjanak veled az ágyba – igaz, ezt néha sokkal könnyebb mondani, mint megtenni! A pórul járt mancsok és a kóbor mocskos szőrszálak gyorsan rendetlenséget okozhatnak a gyönyörű fehér lepedőn (vagy bármilyen színben), ezért korlátozza kedvencei hálószobájában töltött idejét – ha lehetséges!

Élvezze az éjszakát a Cool Market termékeiben.

Ágynemű webáruházunk szinte minden ágynemű megoldással rendelkezik, amelyre szüksége lehet ahhoz, hogy az éjszakai alvást élvezetessé tegye. A lepedőktől, paplanhuzatoktól, protektoroktól, párnáktól és sok mástól kezdve mindent megtalál, amire szüksége van álmai álmához!

Néhány tanács

Hideg vagy melegvizes mosás?

Bár ez a mosógéptől függően változik, a 40°C általában az optimális hőmérséklet az ágyneműk mosásához. Ha azonban kicsit tovább használta az ágyneműt, mint kellett volna, fontolja meg a magasabb hőfokon való mosás lehetőségét, különösen a megfázás és az influenza idején.

A forró víz több kórokozót pusztít el, mint az alacsony hőfok, de mindig ellenőrizze az ágynemű címkéjén található mosási utasításokat.

Kézi vagy gépi mosás?

Bár az ágyneműt kézzel is moshatja, a legjobb, ha mosógépet használ a mélyebb tisztítás érdekében. Alkalmanként beáztathatja az ágyneműt meleg vízbe, és kézzel kimoshatja, ha az ágynemű nem túl piszkos. Azokat, amelyeken erősen szennyezett foltok láthatók és/vagy nem mosták már régen, azokat gépi mosásban, forró vízben kell mosni.

Reméljük, hogy ez az útmutató segített elmagyarázni, hogyan kell pontosan kimosni az ágyneműt. Bár nem éppen élvezetes munka, a tiszta és kényelmes ágynemű fontos az ágyi poloskák eltüntetéséhez, az ágy higiéniájának megőrzéséhez, és természetesen a csodálatos éjszakai alváshoz.