Hatékony ABS kocka javítás meghibásodás esetén

Sajnos örök érvényű igazság, hogy ami el tud romlani, az idővel biztosan el is fog. Nincs ez másként az autóalkatrészek esetében sem. Az ABS kocka a blokkolásgátló nyomásszabályzó modulja, tehát a blokkolásgátló rendszer része. Ez az alkatrész a gépjármű motorterében található meg, ami azt jelenti, hogy útközben komoly hőhatás éri és erős rázkódásnak van kitéve, ezért borítékolható, hogy idővel meghibásodik.

Mi az ABS kocka?

Ahogy fentebb már említettük, a blokkolásgátló nyomásszabályzó modulja, de gyakran emlegetik hidraulikatömbként is. Ha nincs szükség a blokkolásgátló működésére, akkor a fékfolyadék könnyedén átáramlik a tömbön. Azonban, ha fékezés során blokkol a gépjármű valamely kereke, akkor a szenzor jelet ad a tömbnek, melyben átengedi a fékfolyadékot a mágneses szelep tartályba, így az adott fékkörben csökken a nyomás. Mindez rendkívül gyorsan, mindössze századmásodpercek alatt történik meg.

Nem szabad kizárólag az autó diagnosztikai rendszerére hagyatkozni

Az ABS kocka meghibásodása esetén észszerűnek tűnik, hogy az ABS lámpa kigyullad a műszerfalon, amiből tudjuk, hogy baj van. Sajnos ez közel sem ilyen egyszerű, ugyanis a legtöbb esetben nem jelez a diagnosztikai rendszer, így a hibakód sem olvasható ki. Ettől függetlenül egyértelmű a hiba, ugyanis számtalan nyugtalanító jel tapasztalható. Ezekről az abskockajavitas.hu weboldalon bővebben is olvashatsz.

Milyen jelekre érdemes figyelned?

Mivel az autó diagnosztikai rendszerre nem hagyatkozhatsz, ezért fontos tisztában lenned azzal, hogy milyen jelek utalnak a problémára. Az egyik leggyakoribb jel kétségkívül az, ha fékezéskor az alsó holtpontig becsúszik a fékpedál. Emellett az is gyakran előfordul, hogy a fék a megszokotthoz képest nagyon lent fog, illetve a késleltetve érzékelhető fékhatás is rendkívül bosszantó probléma.

Némely autótípusok esetén az sem ritka, hogy a piros lámpánál várakozva, a fékpedált nyomva arra leszünk figyelmesek, hogy az szép lassan, de biztosan becsúszik. A szivárgó fékolaj csak még biztosabbá teszi, hogy baj van.

ABS kocka javítás

Ha meghibásodik az ABS kocka, akkor a legjobb opció, ha az ABS Center profi csapatára bízod a javítási munkálatokat. A szakemberek minden típus esetében azonnal képesek cseredarabot biztosítani, illetve az elvégzett abskockajavitas.hu munkálatokra öt év garanciát adnak.