Elektromos autó töltés otthon napelemmel

elektromos autó töltés napelemmel

A hagyományos autóval ellentétben az elektromos autók nem termelnek károsanyag-kibocsátást. Éppen ezért tisztábbak és zöldebbek a bolygó számára. Több mint egy év alatt egyetlen elektromos autó az utakon átlagosan 1,5 millió gramm CO2-t takaríthat meg.

Minden negyedik brit háztartás elektromos autót kíván vásárolni a következő öt évben. Ennek ellenére az Ofgem kutatása szerint a háztartások 36%-a aggódik amiatt, hogy nincs hol feltölteni elektromos járművét az otthonához közel. Bár az Egyesült Királyságban egyre több helyen lehet feltölteni az EV-t, egyik sem kényelmesebb, mint az otthoni töltőpont, amelyet a bejárati ajtónál helyeztek el.

Mivel nincs kipufogócső, az Európai Energiaügynökség kutatása szerint az elektromos autók szén-dioxid-kibocsátása még ev-töltés esetén is mintegy 17-30%-kal alacsonyabb, mint a benzines vagy dízelüzemű autóké. Az ev-töltésből származó kibocsátások is tisztábbak lehetnek, ha alacsony szén-dioxid-kibocsátású áramforrást használnak. Ilyen például a  napelem.

Töltse elektromos autóját napenergiával

Az elektromos vagy plug-in hibrid autóba való befektetés nagyszerű módja annak, hogy csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást, és még pénzt is megtakaríthat. De mi lenne, ha azt mondanánk, hogy ennél többet is tehet?

Egy otthoni napelemes rendszer telepítésével, valamint egy napelemes kompatibilis EV töltővel együtt, elektromos járművét teljesen a napsütésből töltheti fel. Így a napelemek és az elektromos járművek az öko-mennyországban készült párosítássá válnak. És ez így működik.

Hogyan működik a napelemes töltés

Ha napközben otthon tartózkodik, elektromos autóját közvetlenül a napelemes rendszeréről töltheti. Ahogy és amikor napenergiát termel. Ha azonban Ön is olyan, mint a legtöbb elektromos autó tulajdonosa, és szeretné éjszakára feltölteni az EV-jét, akkor egy napelemes akkumulátor megér egy befektetést. Egy akkumulátortároló rendszerrel Ön képes lesz arra, hogy az EV-jét éjszaka is feltöltse a napenergia segítségével, amelyet az akkumulátor a nap folyamán tárolt. Ez azért van, mert a napelemes akkumulátor képes tárolni a napelemekből származó felesleges napenergiát, hogy azt felhasználhassa, amikor a készülékek, beleértve az EV-t is, igénylik.

Napelemes rendszer és elektromos autó töltő 

  • A napelemek még havas időben is termelnek villamos energiát az UV-fényből, elnyelve a fotoncsomagokat.
  • Az inverter az áramot egyenáramról váltakozó áramra változtatja, így az háztartási célra felhasználható.
  • A nem igényelt váltakozó áramú energiafelesleget az akkumulátorrendszerben tárolja későbbi felhasználásra.

A Fogyasztóegység-lap vezérli a zöld energia elosztását.

Ezt az energiát aztán szükség esetén otthonának áramellátására és elektromos járművének töltésére használja fel. A hálózat képes tárolni és elosztani az Ön többletenergiáját. Az intelligens exporttarifával további megtakarításokat érhet el, ha napenergiáját eladja a hálózatnak.

Tippünk: Elektromos autó tulajdonosoknak mindenképpen érdemes körülnézniük a wallbox.hu weboldalon, ahol rengeteg lehetőséget talál elektromos autójának töltéséhez.

A napelemek használatának előnyei az ev töltéséhez

  • Hajtás a napfényből. Bár az elektromos autók környezetbarátabbak a benzinhez vagy a dízelhez képest, ha napenergiával tölti autóját, zöldebben vezethet, mint valaha. Csökkenti a carbon lábnyomát.
  • Megtakarítás. A villamos energia, bár olcsóbb, mint a hagyományos üzemanyagok, még mindig olyan költség, amely egy EV töltő telepítésekor hozzáadódik a mindennapi villanyszámlájához. Napelemek telepítésével és az autójának a többletenergiából történő töltésével gyakorlatilag ingyen töltheti autóját.
  • Kényelmes töltés. Nem vitás, hogy az autó töltése, miközben otthon ül egy csésze tea mellett, a legkényelmesebb és stresszmentesebb módja a töltésnek.
  • Rugalmasság. A legtöbb napelemes EV-töltőnél kiválaszthatja, hogy közvetlenül a nemzeti hálózatról vagy a napelemes rendszeréről kívánja-e tölteni.
  • Ingatlanérték. A töltőpont hozzáadása az otthonához kívánatos kiegészítője minden olyan EV-tulajdonosnak, aki ingatlanokat szeretne cserélni. Az ingyenes napelemes töltés további előnyeivel pedig még inkább.

A napelemes töltés hátrányai

  • Kezdeti költségek. Az elektromos jármű megvásárlásának és a töltéshez szükséges napelemek telepítésének költségei nem mindenki számára lesznek megfizethetőek. Azonban az olyan új kormányzati programokkal, amelyeket évente vezetnek be, vannak megfizethető napelemes finanszírozási lehetőségek is, ami még mindig lehetséges lehet néhányak számára.
  • Megbízhatóság. Az autó napenergiából történő feltöltése attól függ, hogy elegendő többletenergiát termel-e. Fontos, hogy a napelemes rendszert úgy tervezzék meg, hogy figyelembe vegyék az EV töltését.