Az anyák napja eredete és ünneplésének módja

anyával

Az anyák napja a család egyik fontos ünnepe, melyet évről-évre megünneplünk családi körben. Hazánkban május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat. Általában egy csokor virágot szokás átadni az ünnepeltnek, de ha szeretnél valami egyedivel előállni, akkor arra is van mód. Az alábbiakban nem csak ennek kapcsán adunk tanácsot, hanem azt is eláruljuk, hogy honnan ered az ünnep.

Az anyák napja eredete

Habár sokan úgy vélik, hogy az anyák napja mindössze egy újkeletű ünnep, erről szó sincs, ugyanis már az ókorban is sort kerítettek megünneplésére. Például a görögök a tavaszi ünnepség keretein belül emlékeztek meg Rhea-ról, a mindenség anyjáról.

Az őskeresztények is fontosnak tartották az anyák napját, ugyanis nagyböjt negyedik vasárnapján Szűz Mária, Jézus Krisztus édesanyja tiszteletére rendeztek ünnepet. Angliában minden édesanyára kiterjesztették ezt a szokást.

Néhány személynek a történelemben különösen nagy szerepe volt abban, hogy az anyák napja elismert, hivatalos ünneppé váljon. Az Amerikai Egyesült Államokban az édesanyák felköszöntésének hagyományát Julia Ward Howe indította útjára. A másik jelentős személy, aki sokat küzdött azért, hogy az anyák napját ünneppé nyilvánítsák, Anna M. Jarvis volt az 1900-as évek elején.

Magyarországon az ünnep elsősorban a Magyar Ifjúsági Vöröskeresztnek köszönhető, mivel ők kötötték össze a májusi Mária-tisztelet hagyományát azzal, hogy az édesanyákra is kiterjesztették. 1928-ban az anyák napja hivatalos iskolai ünnepnek számított.

Anyák napja ajándék ötletek

Anyák napján a többség virágcsokorral köszönti édesanyját. Ha emellett döntesz, biztosan nem hibázol, elvégre minden nő örül neki, ha virágot kap. Viszont, ha emellé vagy ehelyett szeretnél egy igazán szuper anyák napi ajándék összeállítást átadni, akkor érdemes megtekintened a meglepetesem.hu webáruház kínálatát. Egyedi csomagok esztétikus csomagolással, jobbnál jobb beltartalommal. Ízletes csokoládé, szójagyertya, pezsgő, különleges kávé, finom lekvár és még számos egyéb kincs található az egyes csomagokban. Érdemes megtekintened a széleskörű kínálatot, melyben biztosan megtalálod, amit keresel. Ha pedig egyik sem nyeri el a tetszésedet, akkor állítsd össze saját elképzelésed szerint a csomagot. Ezzel a különleges meglepetéssel nagy örömet okozhatsz édesanyádnak.