Alapos körültekintést igényel a bojler csere

bojler bekötés

Az épületgépészeti megoldások terén sok esetben nem érdemes az innen-onnan összeszedett tapasztalatunkra hagyatkozni. Talán a bojler bekötés elméletben egyszerű feladatnak tűnik, viszont a munka nehézségi fokát általában a körülmények határozzák meg.

Továbbá arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a bojler bekötés villanyszerelési és vízszerelési ismereteket is igényel. Ennek megfelelően kell eljárnunk, ha inkább a saját kezünkbe szeretnénk venni a dolgokat. Vagy választhatjuk a könnyebb utat, és hagyjuk a szakembert érvényesülni a bojler bekötés során.

Amennyiben hajthatatlanok vagyunk és mégis az első variáció mellett döntünk, akkor tudnunk kell, hogy néhány plusz tartozékra is szükség lesz ahhoz, hogy végeredményben minden tökéletesen működjön. A függesztőhorogra és a biztonsági szelepre nem kell gondunk legyen, azonban a 2 db lágyvízcsőről már nekünk kell gondoskodnunk, ugyanis erre is szükségünk lesz. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a bojler direkt módon csatlakozzon az elektromos hálózathoz. Nem biztonságos fali csatlakozót használni, amibe bedugjuk a villanybojler kábelére szerelt villásdugót. Ez a csatlakozási pont túlmelegedhet, elolvadhat, rövidzárlatot okozhat.

Mikor válik aktuálissá a gázkazán csere?

A régi modellek hatásfoka nagymértékben eltér a mai modellekétől. Ez már eleve indokolja a gázkazán csere kivitelezését, főleg a folyamatosan emelkedő energiaárak mellett. Régen is fontos volt a takarékosság, de manapság minden lehetőséget érdemes megragadni azért, hogy valamilyen módon csökkentsük az energiafelhasználást.

Amennyiben a régi modell nem egy kondenzációs gázkazán, szintén nem árt elgondolkodni a gázkazán csere lehetőségén. A kondenzációs változatok sokkal jobb hatásfokra képesek alacsonyabb energiafelhasználás mellett, amit környezetbarát módon visznek véghez, nem mellesleg pedig biztonságosabb berendezéseknek számítanak. Nem engedi, hogy a forró füstgázban rejlő hő távozzon a kéményen. Kondenzációs eljárás alapján képes visszanyerni a füstgázban található hőenergiát, amit fűtési energiává alakít.