A hírnév lelki hatásai

sztár

Felkapottá válni ma valamivel könnyebb, mint évtizedekkel ezelőtt volt. A média térhódítása, a regiment közösségi platform a korábbiaknál sokkal nagyobb lehetőséget teremt a tehetségek bemutatkozására. A nézettség és az abból adódó pozitív vagy negatív népszerűség viszont komoly hatást gyakorol a rivaldafénybe kerülő személyiségére.

Vannak, akik jól viselik az olykor igen hirtelen jött népszerűséget és vannak, akik segítséggel is alig tudnak megküzdeni vele. Az egyre szaporodó lájkok, megosztások és kommentek gyorsan követhetetlenné válnak és a számtalan új ingerrel találkozó friss híresség számára a közönség nyomása egyre nehezebben elviselhető. A pszichológus segítsége ilyenkor kulcsfontosságú lehet.

A hírnév szinte átalakítja az önértékelést, de akár személyiségtorzuláshoz is vezethet. A lelki folyamat, ami a sztárrá válást kíséri jól szakaszolható az érintett hozzáállása alapján. Az első szakasz még a nagyfokú örömmámorról szól, hiszen a siker boldoggá teszi a feltörekvő sztárpalántát. Ezt viszont egy sokkal negatívabb szakasz, a rajongó utálat követi, amikor sok lesz a nézőközönség tolakodásából és nyugalomra, csendre vágyik a felkapott személy. Ezt követi az elfogadás és csak ezután sikerül alkalmazkodni az új életformához, sokszor kemény küzdelmek árán. Hogy ez a folyamat mennyiben változtatja meg a személyiséget, az nagy részben a hatások kezelésén múlik, amit az első perctől nagyon komolyan kell venni.

Egyértelmű tény, hogy hírnév mellett élni kifejezetten nehéz. Az erős nyomásra, a szűnni nem akaró érdeklődésre, az egyre szorongatóbb elváráshálóra bizalmatlansággal és elszigetelődéssel reagál a legtöbb érintett. Szinte kettős életre kényszerül, aminek az egyik felét a népszerűségnek alárendelt elvárt viselkedés határozza meg, a másikat pedig a valódi önmaguk. Ez egy állandó burkot teremt, amit védeni kell és a kilépés belőle veszélyeket hordozhat.

A hírnév negatív aspektusai sajnos lelki nyomorúságot okozhatnak és tragédiába is torkolhatnak, de természetesen sok esetben a megfelelő tudatosság megelőzi vagy csökkenti a negatív hatásokat. A megfelelő tájékoztatáshoz, a tudatos védekezés kidolgozásához, a hírnévvel kapcsolatos érzések, gondolatok elfogadásához, megvitatásához a pszi.hu oldalon találhatunk megfelelő szakembert. Segítséggel megelőzhető a hamis önkép stabilizálódása, a szociális csalódások romboló hatása és elháríthatók a komolyabb lelki sérülések.