A leander szaporítása

leander virág

A mediterrán térségben oly sokat csodált leander csupán egy kis odafigyeléssel, könnyedén dísze lehet a hazai kerteknek, teraszoknak is.

A teleltetéséről, öntözéséről, átültetéséről, metszéséről a www.kertblog.hu oldalon hasznos információkat találunk. Itt most a szaporítás kérdéseit járjuk körül.

Bátran kijelenthetjük, hogy a leander szaporítása viszonylag egyszerű feladat. Kétféle módszer közül választhatunk, egyik sem lesz nehezebb a másiknál.

Az egyik lehetőség az, hogy amikor már tényleg megérkezett a tavasz, lemetszünk néhány darabot a lágy szárú hajtásokból. Figyelnünk kell, hogy friss hajtások legyenek. Ezután vizet teszünk egy befőttes vagy sörös üvegbe és beleállítjuk a frissen lecsípett hajtásokat.

Már csak várakoznunk kell arra, hogy meggyökeresedjenek a leander ágacskák és alkalmasak legyenek az ültetésre. Először elég egy kisebb cserépben, lazább típusú virágföld. A sarj egyformán viselkedik az anyanövénnyel és már az első évben várhatunk tőle virágot is.

Nagyobb türelemre lesz szükségünk, ha magról szeretnénk leandert szaporítani. Meg kell várnunk, hogy nyár végéhez érkezve a leander elvirágozzon és magokat érleljen. A magocskák egyelőre egy hüvelyes tokban helyezkednek el, csak február környékén jutnak el az érési folyamat végéhez és repednek széjjel. A kicsi, barna magok immáron alkalmasak arra, hogy földbe vessük őket és várjuk, ahogy kihajtsanak. Itt a virágzáshoz sokkal több idő kell, ezért az első két-három évben virágra ne is nagyon számítsunk tőle.

A leander szaporítása eredményes lesz, ha betartjuk az alapvető szabályokat. Egy biztos, mediterrán hangulatot hoz majd kertünkbe.