Tippek a pihentető alváshoz

Eros-motoros-agy

A teljes értékű élethez nélkülözhetetlen a pihentető alvás. Amennyiben hiányt szenvedünk benne, mindent meg kell tennünk a helyzet javítása érdekében. Hiszen az egészséghez nem csak a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás, hanem a jó alvás is szükséges.

Az optimális éjszakai pihenés új energiát ad, ellazítja a fáradt izmokat, segít rendezni a gondolatainkat. Ahhoz, hogy az elalvás könnyen menjen és a pihenés is zökkenőmentes legyen, meg kell teremtenünk az alvás feltételeit. Emellett van néhány módszer, ami segíthet jobban aludni.

Tartózkodj többet a napfényben!

Akár fényterápiának is nevezhetjük az a megoldást, hogy növeljük a szervezetünket ért napi fénymennyiséget. Kutatások azt igazolták, hogy ez javítja az éjszakai alvás minőségét.

Alakíts ki rendszert a lefekvés körül!

Ha törekszel arra, hogy minden nap ugyanabban az időben feküdj le és a lefekvéshez párosítasz egy napi rutint, egész biztos, hogy könnyebben és gyorsabban fogsz álomba merülni. A rendszertelen alvási szokások és a túl késői lefekvés alvásproblémákhoz vezethet.

A napközbeni szundítás nem célravezető

Éjszakai alvászavarok esetén érdemes felhagyni a nappali alvásidő beiktatásával. A 20-30 perces rövid relaxáció még belefér a teljesítményszintünk javítása érdekében, de a komolyabb alvás kicsit sem hasznos.

A sport erre is megoldást jelenthet

A rendszeres testmozgás hatására akár fele annyira csökkenhet az elalvás ideje és valamennyivel tovább is alszunk. Viszont hagynunk kell a szervezetünket sport után áthangolódni, legalább 2 órára van szükség ehhez. Lefekvés előtt két órával már ne sportoljunk!

Óvatosan a koffeinnel!

Késő délután mellőzzük a kávét és más koffeines italokat. Nem csak az elalvást gátolhatja, hanem az alvás minőségét is ronthatja a lefekvés előtt 6 órán belül elfogyasztott kávé.

Nem mindegy, hogy, hol és min alszol!

A hálószoba berendezése, az ágy, illetve matrac minősége erősen meghatározó, ha a jó alvás lehetőségeit keressük. Lényeges a szoba hőmérséklete, tehát ne legyen túl meleg, de ne is dideregjünk. A zavaró zajokat valahogy próbáljuk meg kiiktatni.

Nem is hinnénk, hogy az ágy vásárlás mennyi mindent meghatároz. Az ágyak minősége olyan meghatározó szerepet játszik a hatékony pihenésben, hogy nem feledkezhetünk meg róla a jó alvás feltételeinek felsorolásakor. Ha nyikorog az ágyrács vagy túl kemény a matrac, az pokollá teheti az éjszakánkat. Mindenképpen figyelembe kell venni az egyéni igényeket és ki kell használni a piac nyújtotta lehetőségeket. A megfelelő ágy, amit számos modell közül választhattunk ki, egész biztosan megadja nekünk a jól megérdemelt nyugodt alvás élményét.