Terasz felújítás vízszigeteléssel, hosszú távú és hatékony megoldás

terasz

Egy igényesen kialakított terasz az otthonunk ékköve lehet, ahol nyugodtan pihenhetünk, kikapcsolódhatunk, összejöveteleket tarthatunk. A terasz általános előnyei közé tartozik többek között, hogy friss levegőn lehetünk, napsütésben vagy árnyékban, ami nagyon jó hatással van hangulatunkra, egészségünkre. A teraszok megépítése, felújítása azonban korántsem egyszerű feladat. Aki nem jártas az építőiparban számos hibát ejthet, még akkor is, ha különféle oldalakról részletesen tájékozódik. Gyakori hiba példának okáért a vízszigetelés elrontása. Az alábbi cikkben erről fogunk szót ejteni.

Ne vegye félvállról a vízszigetelést!

A teraszok és erkélyek vízszigetelése rendkívül fontos feladat azok kialakítása, vagy épp felújítása során, különben nem számíthatunk hosszútávú eredményre, rengeteg pénzt kidobva ezzel az ablakon. Sokan úgy gondolják, hogy a csemperagasztó, a hidegburkolat és a fuga együttesen már kielégítőek a vízszigetelés szempontjából, azonban ez még korántsem elegendő. A csapadékvíz, vagy pára könnyedén átszivárog ezeken a rétegeken, ami gyorsan a padlólap felázásához, felpattogzásához is vezethet. Tovább ronthat a helyzeten, ha a téli időszakban bejutó nedvesség megfagy.

Szerencsére ma már a technológia lehetőséget ad arra, hogy a teraszok vízszigetelését akár utólag is elvégezzük, így ha a burkolaton repedéseket, töréseket, netán penészfoltokat észlel, érdemes minél előbb szakemberekhez fordulni.

De honnan tud ilyen esetben segítséget kérni? Az SPC-ISOLATE Hungary Kft. országszerte vállalja a kisebb-, nagyobb beruházások, építkezések során a vízszigetelési munkálatokat. Ez nem csak a terasz, de a tetőszerkezet, vagy a talajjal érintkező épületrészek  szigetelését is magában foglalja.

A terasz vízszigetelés módja

A terasz vízszigetelés kialakításához többféle anyagot is felhasználhatunk a céljaink, a padlóburkolat típusa, a környezeti hatások, vagy épp a költségkeret függvényében. Új teraszok, erkélyek építése során bevett eljárás, hogy két betonréteg között bitumenes szigetelőanyagot helyeznek el a szakemberek. Ugyanakkor, ha ez bármilyen oknál fogva kimaradt, megsérült, elavulttá vált, lehetőségünk van az utólagos terasz vízszigetelés elvégzésére is. Erre a megoldást legtöbbször a kétkomponensű ásványi vízszigetelőanyagok jelentik, amelyeket a medencék falának szigetelésekor is alkalmazni szoktak.

Ugyanakkor az utólagos terasz vízszigetelés komoly tapasztalatot és szaktudást igényel, hiszen a szigetelőanyagok felhordása csak egy lépés, ezen felül egyéb korrekciós munkafolyamatokat is el kell végezni.

Fontos tehát a terasz vízszigetelés kialakítására nagy gondot fordítani, mivel a nagy hőingadozásnak kitett teraszokon és erkélyeken hiába burkolunk drága, jó minőségű csempékkel vagy járólapokkal, és nívós csemperagasztóval, fugával, néhány év múlva ismét vághatunk bele a felújításba.