Mi a teendő, ha meghibásodik az ABS kocka

Mi a teendő, ha meghibásodik az ABS kocka

Autónk karbantartása hihetetlen fontos, hiszen a biztonságunk múlik rajta. Vásárlásnál is az egyik legmeghatározóbb kritériumnak kell lennie a biztonsági felszerelésének. Az egyik legfontosabb biztonsági berendezés az autókban a blokkolásgátló fékrendszer. A blokkolásgátlóban található ABS kocka viszont gyakran meghibásodhat, ezért erre nagyon fontos odafigyelnünk, majd cselekednünk vele kapcsolatban.

Mi az ABS kocka szerepe?

Az ABS kocka a blokkolásgátló egyik fő alkatrészre. Ez a biztonsági berendezés azért felelős, hogy veszély nélkül meg tudjuk állítani járművünket veszély esetén. Ha bármikor olyan helyzetbe kerülünk, hogy bele kell taposnunk a fékpedálba, a blokkolásgátló életbe fog lépni. Ahelyett, hogy a kerekek rögtön lemerevednének, a blokkolásgátló aprókat enged rajta fékezésnél. Ez azt eredményezi, hogy a kerekek nem fognak megcsúszni a hirtelen fékezéstől, az autó pedig nem fog felfordulni. Ez akár életeket is menthet, ezért olyan fontos odafigyelnünk, hogy az ABS kocka megfelelően szuperáljon.

Hogyan működik az ABS kocka és hogyan hibásodhat meg?

Az ABS kocka alaphelyzetben egy egyszerű feladatot hajt végre. A fékfolyadék átáramlik rajta, viszont fékezésnél egy mágneses szelep átirányítja a folyadékot egy tartályba, hogy csökkenhessen a fékkörben a nyomás. A Toyota ABS kocka típushibája a meghibásodás, így rendkívül fontos ellenőriztetnünk megfelelő működését, ugyanis nem megfelelő működése életveszélyes, bármikor autóba ülünk. Gyakori, hogy lerakódó szennyeződés keletkezik a kocka belsejében. Ez meggátolhatja a fékfolyadék megfelelő közlekedését és máris problémához vezet.

A biztonságunk mindenképpen elsődleges, ha másokat fuvarozunk, őket is veszélyeztetjük azzal, ha nem megfelelően van karbantartva járművünk. Ráadásul más autóban ülőket is veszélyeztetjük a saját autónk nem megfelelő működésével, szóval ajánlott megvizsgáltatni az ABS kockánkat, hiba esetén pedig kicseréltetni, vagy megszereltetni.