Ha szóba kerül a hőszigetelés, akkor általában először mindenki a fűtésre asszociál, ami nem véletlen, hiszen elsősorban azért igyekszünk minél jobban hőszigetelő falakat építeni, nyílászárókat vásárolni, hogy költséghatékonyabbá tegyük a fűtőrendszereinket, komfortosan érezzük magunkat a lakásban akár a legnagyobb hidegben is. Mindazonáltal a megfelelő hőszigetelés a nyári hőségben is rendkívül fontos, hiszen így a villanyszámlán tudunk spórolni és a mindennapjainkat is kellemesebb körülmények között tölthetjük.

Négyévszakos hatékonyság

A homlokzati hőszigetelés kulcsszerepet játszik minden ingatlan energiaháztartásában, éppen ezért mindig törekedni kell a lehető legjobban szigetelő anyagok felhasználására. Régebben a vályogtéglák jelentették a hőszigetelés csúcsát, és meg kell hagyni kifejezetten hatékonyak voltak, hiszen télen bent tartották a meleget, nyáron pedig kellemes, hűs atmoszférát nyújtottak. Ugyanakkor a technológia fejlődésével ma már jóval több, és jóval effektívebb megoldásokkal is élhetünk.

Számos alapanyag közül válogathatunk a homlokzati hőszigetelés kialakítása során, fontos azonban megjegyezni, hogy a megfelelő hőszigetelés típusának és vastagságának kiválasztása függ az adott épülettől, az éghajlattól és a helyi körülményektől. Érdemes szakemberrel konzultálni, hogy a legjobb hőszigetelési megoldást válasszuk, amely a nyári hőség ellen is hatékony védelmet nyújt.

Ha Ön is szeretné felújítani otthona homlokzati szigetelését, akkor mi azt javasoljuk, hogy forduljon a Hőszigetelésmester csapatához, akik egy rendkívül profi, megbízható társaság. Elsősorban Budapesten és környékén vállalják családi házak, lakóépületek, panelházak, ipari épületek, gyárépületek és egyéb építmények új- és utólagos hőszigetelését.

Ne csak a fűtésszámlán spóroljon!

Ön tudta, hogy átlagosan a lakás 1 fokkal való hűtéséhez háromszor annyi energiára van szükség, mint az 1 fokkal való felfűtéséhez?

A homlokzati hőszigetelés nemcsak a meleget tartja benn télen a lakásban, hanem nyáron is segít a hőség csökkentésében a falakon belül. Egy kellően hőszigetelt ház belső hőmérséklete átlagosan akár 5-7 fokkal is alacsonyabb lehet, mint egy rosszul szigetelt ingatlan esetében. Ez a különbség rengeteget jelent, hiszen jóval kevesebbszer és rövidebb ideig kell használni a klímaberendezéseket, ráadásul a működésük során is sokkal hatékonyabbak és energiatakarékosabbak, ha nem kell szélmalomharcot vívni a beáramló meleg levegővel szemben.

A homlokzati hőszigetelés új, vagy utólagos elvégzésére a legjobb alapanyagok a között találhatjuk a hagyományos, vagy grafitos polisztirolt (EPS), és a légáteresztő kőzetgyapotot. Mindegyiknek megvan a maga előnye, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Persze azt fontos hozzátenni, hogy az otthona szigetelése csak akkor lesz teljes mértékben kielégítő, ha a homlokzati hőszigetelés mellett az egyéb területekre is nagy figyelmet fordít, úgy mint a nyílászárók, az aljzat, a lábazat, a padlás, vagy a tetőszerkezet szigetelése.