Purhab szigetelés – A leghatékonyabb tetőszigetelési mód

Purhab szigetelés - A leghatékonyabb tetőszigetelési mód 1200x675

A teljes épületszerkezet minden pontján fontos a megfelelő hő-, és vízszigetelésről gondoskodni, hiszen csak így garantálható a költséghatékony fenntartás, illetve az épület épsége. A tetőszerkezetre mindebben kiemelt szerep hárul, ugyanis a teljes hőveszteség kb. 25%-át ez adja, másrészt a csapadékvíz elleni védekezés is itt kezdődik. A tetőszerkezet szigetelését sokféleképpen elvégezhetjük, azonban napjainkban a leghatékonyabb megoldás kétséget kizáróan a purhab szigetelés.

Tetőtől talpig – a purhab szigetelés mindenhol megállja a helyét

A tetőszerkezet szigetelésének nehézségét elsősorban az jelenti, hogy a padlástérben rengeteg szerkezeti elem található, mint például a szarufa, födémgerenda, mestergerenda, cserepek stb., amelyek miatt a hagyományos, szilárd halmazállapotú szigetelőanyagok, mint az ásványgyapot, EPS csak nehézkesen telepíthetők fel a függőleges, félfüggőleges felületekre. Az illesztési problémák miatt rengeteg apró hézag, rés keletkezhet, amelyek hőhidakat fognak képezni, azaz jelentősen romlik a hőszigetelés minősége.

A szórt poliuretán hab azonban a legapróbb réseket, nehezen elérhető helyeket is tökéletesen kitölti, így garantáltan nem keletkeznek hőhidak. A purhab elsőrangú hő-, és vízszigetelő, mely rengeteg szerkezeten és felületen gond nélkül, akár évtizedeken keresztül, változatlan minőségben megállja helyét.

A purhab szigetelés sikerének titka, hogy ez egy kétkomponensű, vízbázisú szigetelőanyag, ami azt jelenti, hogy folyékony formában kerül a szigetelendő felületre, majd néhány másodperc elteltével akár a százszorosára is kitágul, kitöltve ezzel minden hézagot. Mivel egy igen könnyű anyagról van szó, a felhordás során nem szükséges a régi szigetelőrendszer eltávolítása sem, ráadásul gyakorlatilag bármilyen felületet szigetelhet vele, legyen az beton, fa, fém, polisztirol stb.

Nyitott, és zártcellás purhab szigetelés, melyiket érdemes választani?

A poliuretán habnak két alapvető fajtájával találkozhatunk, a nyitott és a zártcellás változattal. Mindkettőnek megvan a maga előnye és alkalmazási területe.

A zártcellás purhab nagy teherbírású, lépésálló, ráadásul teljes mértékben vízhatlan, azaz nincs szükség külön vízszigetelésre. Ha a padlásteret szeretnénk kihasználni mint tárolóegység, akkor mindenképp érdemes ezt választani. Akár már 5 centiméteres vastagságtól párazárónak minősül, és tömege csak kis mértékben terheli meg a födémet. Hővezetési tényezője 0,023W/mK – 0,024W/mK körül mozog, ráadásul tűzvédelmi besorolása alapján önkioltó, és nem káros a környezetre sem.

A nyitott cellás verzió szerkezete sokkal lazább és könnyedebb, így remekül alkalmazható az épületek szarufái, egyéb szerkezeti elemek közötti rések szigetelésére. Ugyanakkor ez nem terhelhető és párazáró fóliával kell védeni a páradiffúzió ellen.

A purhab szigetelés felhordása noha egyszerű, ehhez speciális eszközök és megfelelő szaktudás szükséges. Ha Ön is a purhabos szigetelés mellett tenné le a voksát, akkor válassza a Pur-Centrum Kft.-t, akik az ország egész területén vállalják lakóépületek, ipari és mezőgazdasági egységek, vendéglátóegységek, közintézmények, irodaházak szigetelését.