A kerti növények vízigénye – kerttervezés okosan

kert

A kert tervezése és gondozása során kiemelten fontos szempont a növények vízigénye. A különböző növényeknek eltérő mennyiségű vízre van szükségük a megfelelő növekedésükhöz és egészségükhöz. A megfelelő elrendezés és egy kiválóan kiépített öntözőrendszer tökéletes megoldást nyújthat.

Tippünk: ha profi szakembereket szeretnél, akkor keresd fel az www.ontozorendszeres.hu weboldalt és ismerkedj meg a lehetőségekkel.

A vízigényes növények

Szépírófű (Lobelia cardinalis): A szépírófű szárazságérzékeny növény, és gyakran nedves talajban érzi jól magát. Szép vörös virágai miatt népszerű dísznövény.

Hortenzia (Hydrangea macrophylla): A hortenzia bőséges vízzel érzi jól magát, és a virágai színét is befolyásolja a talaj pH-ja. Savasabb talajon kék virágokat, míg lúgosabb talajon rózsaszín virágokat hoz.

Bambusz (Phyllostachys spp.): A bambuszok vízigényesek, és gyorsan terjednek. Ideálisak egy nedvesebb területen vagy víztározó közelében.

Nyúlfarkfű (Astilbe spp.): Ezek a dísznövények szintén magas páratartalmat és nedvességet igényelnek. Árnyékos területen is jól fejlődnek.

A kevesebb vizet igénylő növények

Sziklakerti növények: Kaktuszok, sziklakerti szegfű, húsos levelűek – ezek a növények szárazságtűrők és kevesebb öntözést igényelnek.

Szárazságtűrő fűfélék: Például a szárazságtűrő fűfélék, mint a csillaggazos, a kakukkfű és a vöröslebény, alkalmazkodnak a szárazabb környezethez.

Leander (Nerium oleander): A leander egy szép és szárazságtűrő cserje, amely virágai miatt népszerű a kertekben.

Fagyöngy (Ligustrum): A fagyöngy szintén kevesebb vizet igényel, és jó választás lehet sövények kialakításához.

Fontos megjegyezni, hogy az időjárás, a talaj típusa és a helyi körülmények is befolyásolják a növények vízigényét. Érdemes gondoskodni arról, hogy a kertben lévő növényeknek megfelelő öntözést biztosítsunk, hogy egészségesek maradjanak és szép virágokat vagy lombozatot hozzanak létre. Az öntözés optimalizálására a legjobb megoldás az öntözőrendszer mulccsal kiegészítve, hiszen az megőrzi a talaj nedvességét. A kertünk rendezett, esztétikus lesz és a napi locsolás feladatától is megszabadulunk. Növényeink pedig hálásan növekednek majd, pontosan úgy, ahogy szeretnénk.