5 szuper tipp a sütő tisztán tartásához

sütő tisztán tartás

Mindannyian arról álmodunk, hogy a konyhánk makulátlanul tiszta legyen, de van egy házimunka, ami miatt a takarítás gondolata is sokkal rémisztőbbé válik. Akár alkalmanként izzítjuk be a sütőt, akár minden este ínycsiklandozó ételek készülnek benne, szinte lehetetlen, hogy a készülék tiszta maradjon. A sütő tisztítása tehát grandiózus feladatnak tűnhet, kivéve, ha odafigyelünk néhány alapvető dologra.

1. tipp: minden sütés után tisztítsuk meg

Senkinek sem esik jól, ha a családi ebédet nem a meghitt beszélgetéssel, hanem a sütő tisztításával kell zárni. Ha azonban nem töröljük át a sütőt minden használat után, akkor a zsíros szennyeződések csak tovább fognak égni. A menet közbeni takarítás tehát kulcsfontosságú, hiszen így sok kellemetlenséget spórolhatunk meg a későbbiekben. Még ez is fárasztó feladatnak tűnik? A Miele sütő például öntisztító, katalitikus zománc borítással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy már a sütés pillanatában magához vonzza a lerakódásokat. Ráadásul az AirClean katalizátor mindig lesben áll, és a keletkezett gőzből azonnal kivonja a zsírt és szagokat.

2. tipp: a sütő külsejéről se feledkezzünk meg

Nagy nehezen megtisztítottuk a sütő belsejét, de még hátra van egy igen nemes feladat. Nem érdemes megfeledkezni a sütő külső felületéről, az ajtólapról, a fogantyúkról és a kezelőgombokról sem. Utóbbi kettő elég macerásnak tűnhet, hisz kiemelkednek a síkból. A Miele sütő például abszolút felhasználóbarát kialakítással rendelkezik, ami a takarításnál is jól jön. A CleanSteel külső rozsdamentes acélbevonaton még az ujjlenyomatok sem látszanak meg, a Touch2Open ajtó pedig érintésre nyílik, így felesleges fogantyúk sincsenek rajta.

3. tipp: megfelelő tisztítószereket használjunk

A sütőt nem tisztíthatjuk akármivel, tekintve, hogy utána csak letörölni tudjuk a felületről, nem lemosni. Csakis olyan speciális sütőtisztítószert szabad alkalmazni, amelyek alkalmasak az ételekkel együtt történő használatra, azaz a tisztítás után is védve leszünk a vegyszerek hatásától. Erre a célra megfelelő lehet a természet kincseskamrájából a citrom, ecet és szódabikarbóna párosítása is. Ha nem bizonyulna elégnek a hatóerejük, akkor jó tudni, hogy például egy Miele sütő társaságában örökre elfelejthetjük a maró hatású tisztítószereket, sőt a PerfectClean funkció révén még a belső tér hátfalának tisztítása sem lesz kihívás.

4. tipp: könnyen tisztítható kiegészítőket válasszunk

Habár a sütővel nehezen tudunk mit kezdeni, ha már megvásároltuk, a hozzá tartozó eszközökön azonban még tudunk variálni, hogy ne kelljen még külön azokkal is bajlódni. A Miele sütő modelljeihez például lehet kapni kifejezetten tapadás-, és leragadásgátló tulajdonságokkal rendelkező sütőtepsiket és sütőrácsokat, így a takarítás során sokkal könnyebb dolgunk lesz.

5. tipp: akár bízhatjuk a készülékre is a dolgot

Általában mindent megteszünk, hogy a kisebb szennyeződéseket azonnal letakarítsuk, időnként viszont ráfér a sütőre egy mély és alapos tisztítás. Hogy a feladat ne váljon túlságosan megterhelővé, a jövőben érdemes lehet olyan készüléket beszerezni, ami képes megtisztítani magát. A Miele sütő pirolitikus öntisztítással rendelkezik, így elvégzi helyettünk a piszkos munkát. Az extra magas hőmérsékleten a szennyeződések egyszerűen hamuvá égnek, amit aztán csak egy nedves ruhával le kell törölni.