A VRV rendszer kiváló megoldás a nagy épületek számára

vrv rendszer

A nagyszámú helyiséggel és folyosóval rendelkező nagy épületekben a kényelmes légkör megteremtéséhez a VRF és VRV rendszer használatos, ami számos modulból áll. Ez az egység jól hűti a levegőt az olyan helyeken, ahol még a legerősebb split rendszerek sem tudnak megbirkózni a feladattal. Ezért most tekintsük át a többzónás VRF és VRV rendszerekkel kapcsolatos információkat, a közöttük lévő különbségüket, a készülékek jellemzőit és működését, illetve hogy hol használják ezeket.

A VRF és VRV rendszerek egy nagy teljesítményű kültéri egységből és több tucat különböző típusú beltéri egységből állnak. Az egyes beltéri egységekhez egyedi működési paraméterek állíthatók be. Az egységek közös csőrendszerhez vannak csatlakoztatva. A köztük lévő távolság akár 100 m, a magasságkülönbség pedig akár 50 m is lehet.

Miben különböznek a VRF és a VRV rendszerek?

VRV rövidítés változó hűtőközeg mennyiséget jelent. Ez a Daikin cég bejegyzett védjegye, ami a többzónás rendszerek vezető gyártója. A VRF rövidítés változó hűtőközeg áramlást jelent. Ez egy gyakori elnevezés, amit más gyártók is használnak, akik a változó hűtőközeg áramlási technológiát alkalmazzák a légkondicionáló rendszerekben. A VRV és VRF rendszer között tehát nincs alapvető különbség.

VRF kontra multi-split

A multi-split rendszerekkel szemben jelentős előnye, hogy nagyobb az egységek közötti kommunikáció hossza és mégsincs veszteség a termelt teljesítményben. A VRF rendszer alkalmas sok helyiségből álló épületek légkondicionálására, ahol minden beltéri egységhez saját üzemmód paraméterek rendelhetők. Például hűtés az egyik helyiségben és fűtés egy másikban. Ez nem lehetséges a multi-split rendszereknél. Ha az egyik kültéri egység meghibásodik, a VRF rendszer a multi-split rendszerrel ellentétben tovább működik, mivel a terhelést automatikusan újraosztja a többi egységre.
A VRF lehetővé teszi azt is, hogy a légkondicionálás, a szellőzés és a fűtés kombinálásával teljes körű megoldást hozzon létre a helyiségekben. Így teremt kényelmes környezetet egyéni hőmérséklet beállításokkal.

Amennyiben további kérdései lennének, keresse fel bizalommal a baranyaklima.hu weboldalt, a nagy teljesítményű klimatizálás szakértőit.