Egyre több kutya reagál érzékenyen a csirkehúsra

Csirkehús allergia

Sajnálatos tény, hogy egyre több kutya hajlamos a csirkehús allergiára, ez azonban nem az állat hibája, sokkal inkább a kevésbé jó minőségű kutyatápoké.

A csirketartás korántsem úgy néz ki, mint pár évtizeddel korábban, amikor nagyanyáink udvarán kapirgáltak a szárnyasok és minőségi húst „gyártottak” a vasárnapi levesbe. A baromfik ugyanis nagyüzemi körülmények között gyakran adalékanyagokkal terhes tápokat kapnak, hogy minél hamarabb érjék el a vágási súlyt, illetőleg, hogy a húsuk minél vonzóbb kinézetű legyen. Ennek a hátulütői azonban mind az emberi, mind pedig az állati – kutya, macska – élelmiszerekben tetten érhetőek. Az allergia az egyik jellegzetes tünete annak, hogy nem megfelelő minőségű élelmiszert adunk a kedvencünknek (vagy akár magunknak).

A leggyakoribb allergének

A kutyáknál az esetek többségében négyféle allergiát különböztetünk meg, név szerint: a poratka-allergia, környezeti allergia (különféle gazok és növények), bolhaallergia és ételallergia. Ez utóbbi szintén tovább bontható különféle részegységekre.

A leggyakoribbak a gabona és tejallergia után az állati fehérjére való érzékenység, a két toplistás pedig a marha és a csirkehús. Ami a tüneteket illeti, szinte minden esetben azonosok, a legtöbbször viszketéssel járnak, ami a fül környékén jelentkezik. De gyakori a szőrvesztés is, ritkábban – az ételallergia esetében – hasmenés és hányás jelentkezik az állatoknál.

Miért pont a csirke?

Legtöbbször okként azt szokták megjelölni, hogy evolúciós perspektívában a kutya ritkán találkozott csirkehúsból származó fehérjével és ezért válthat ki nála allergiás tüneteket. Ha például mostantól a kutyatápokba rendszeresen kenguru, teknőc vagy éppen elefánthús kerülne, akkor valószínűleg az is gyakran váltana ki hasonló tüneteket az állatnál. Mindenesetre a csirkeallergia jelenleg körülbelül a kutyák 15 százalékát érinti, ami meglehetősen nagy szám.

Sokan, a csirketartást, pontosabban a nevelést jelölik meg a probléma elsődleges forrásaként. A növekedési hormonokkal felturbózott csirkék testében benne maradnak az adalékanyagok, így valójában a kutya nem is a csirkére allergiás, hanem azokra az adalékanyagokra, amit megőriz az állat fehérjéje is.

Mit tegyünk, ha allergiás a kutya?

Emennyiben azt tapasztaljuk, hogy allergiás tüneteket mutat a kedvencünk, ha csirkehúst tartalmazó eledelt fogyaszt, nem kell feltétlenül orvoshoz rohanni. Az is elegendő, ha hipoallergénén tápra váltunk egy időre (1-2 hónap), ha csökkennek a tünetek, akkor megbizonyosodhatunk róla, hogy valóban a szárnyas a felelős, amit a továbbiakban érdemes kihagyni az étrendből.

Ez persze nem jelenti azt, hogy pulykát vagy kacsát ne ehetne a kutya. Érdemes kipróbálni azt is, hogy mi készítjük el otthon a csirkét a kutyának. Amennyiben nem jelentkezik tünet, úgy valószínűleg a konzerv, illetőleg a benne található rossz minőségű fehérje és összetevők – például csirkezsír – volt a felelős a problémáért.