Betonkeverő: tippek és trükkök a hatékonyabb munkavégzéshez

Betonkeverő

A hatékonyabb munkavégzés érdekében a betonkeverés során előzetes felkészülésre van szükség, ami magában foglalja az összes szükséges anyag előkészítését és a betonkeverő ellenőrzését is. A következőkben összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amelyek segíthetnek eredményesebbé vagy egyszerűbbé tenni a betonozást az anyagkeveréstől kezdve a beton kezelésén át a végeredményig.

Az optimális alapanyagok és a betonkeverő megválasztása

A munka megkezdése előtt mindig ki kell számolni a hozzávetőleges anyagszükségletet, kellő ráhagyással, hogy ne a folyamat vége előtt fogyjon el a beton. A cementet, homokot, kavicsot szárazon javasolt összekeverni, majd fokozatosan adagolni hozzá a vizet, nem pedig egyszerre fellocsolni az elegyet. A homogén keverésben sokat segít a gépi betonkeverő, azonban a túlkeverés okozta szétosztályozódás megelőzése érdekében mérni kell a keverési időt.

Érdemes olyan betonkeverőt választani, amelynek kapacitása megfelel a szükségleteknek, mert ha túl kicsi vagy túl nagy a keverődob, mindkét esetben nehézkesebb lesz a keverés. A munka végeztével pedig nem szabad megfeledkezni a dob tisztításáról sem, még mielőtt beleszilárdulna a beton, ami a gép idő előtti meghibásodásához vezethet. Használat után közvetlenül ki kell mosni, a vizet egy kis sóder segítségével párszor megforgatni a betonkeverő dobjában, így tisztán lehet elrakni a következő használathoz.

Keverés és betonkezelés a jó minőségű végeredményért

A berendezés beindítása előtt gondoskodni kell a csatlakozások szigeteléséről és földeléséről. A betonkeverőt mindig stabil talajra helyezzük, ahol a centrifugális erők nem mozdítja el és nem süpped a földbe.

A megfelelően elhelyezett és stabilizált betonkeverő betöltését követően néhány dolgot szem előtt tartani. Ilyen például a kevert beton kezdőszilárdsága és a végszilárdság, vagy a kötési hőmérséklet ellenőrzése. A homogenizálást követően némi kezelést kíván meg a beton, csakúgy, mint a tömörítés. Tűvibrátor és döngölő segítségével hatékonyan távolíthatók el a levegőbuborékok és a kisebb rések, így egységesen és masszívan köt majd meg a beton, gyengepontok nélkül.

Az évszakok is máshogy hatnak a kötés sebességére, míg nyáron a kiszáradás ellen kell védelmet biztosítani árnyékolással és alkalmankénti locsolással, addig télen vagy alá kell fűteni, vagy pedig speciális fagyálló adalékanyaggal kell ellátni. Átlagosan nagyjából 30 nap alatt szilárdul meg a beton teljes mértékben, ez idő alatt biztosítani szükséges a megfelelő védelmet.

Mindehhez érdemes megfontolni, hogy a betonkeverő bérlés vagy a vásárlás éri meg jobban, hiszen nem mindegy, hogy egyszeri ház körüli betonozásról vagy szó, vagy több alkalmas munkákhoz lesz rá szükség. Szintén lényeges szempont a berendezés mérete és felépítése, hiszen hobbihoz elég egy kisebb gép, míg folyamatos munkálatokhoz egy komolyabb, felszereltebb betonkeverőt javasolt választani. Mindenesetre a Turbosol gépei minőségi választásnak bizonyulhatnak, bármelyikre is essen a választás!