A Fi relé bekötését nem kell túlbonyolítani

fi relé bekötése

Szakmai berkeken belül, a mai napig vita tárgyát képezi, hogy a Fi reli bekötése melyik oldalról történik a megtáplálását illetően. Holott vannak sokkal fontosabb szempontok is, amiknek eleget kéne tenni a készülék bekötése során.

Az Fi relé bekötése az azonosítással kezdődik

Mégpedig a pólusok, illetve a kapcsok azonosításával. Tudniillik, minden kapocs egyedi azonosítóval rendelkezik. Természetesen ezek az egyedi jelölések fel vannak tüntetve a mellékelt kapcsolási rajzon. A fázist általában számozással jelölik, míg a nullát értelemszerűen egy nagy nyomtatott „N“ betű jelzi. De mi a helyzet akkor, ha a Fi relé bekötése során nem találkozunk ezekkel a jelölésekkel? Ez azt jelenti, hogy a fázis és a nulla tetszőlegesen beköthető.

A Fi relé bekötése során a legtöbb esetben az alsó és a felső terminál felől is megtáplálható. Persze ahogy minden esetben, itt is akadnak kivételek, ami szintén fel van tüntetve az adott modell leírásában vagy magán a borításon. Ez viszont nem változtat a tényen, miszerint az esetek túlnyomó többségében mindegy, hogy melyik oldalra van bekötve a táplálás.

Ez alapján egy villanykapcsoló bekötés is egyszerűnek tűnhet

Egy villanykapcsoló bekötés is lehet pofonegyszerű, máskor pedig még egy profit is megizzaszthat. Ezt nagyban befolyásolják a körülmények, a kapcsoló típusa és minősége. Elsősorban a hálózat áramtalanítására lesz szükség a biztonságos bekötés érdekében. Ezt követően távolítsuk el a régi kapcsolót úgy, hogy a vezetékek ne sérüljenek! Mert ha eltörik, akkor nem biztos, hogy jut elég hely a meghosszabbítására. Másként már nem is lesz lehetséges, csak a fal kivésését követően.

Az egypólusú villanykapcsoló bekötés során csak a fázist szakítjuk meg, míg a nulla vezető állandó potenciálon marad a világítótest foglalatával. A kétpólusú változat hasonló az előzőhöz, viszont itt már a 0 is megszakításra kerül. Általában a vizes helyiségekben célszerű használni biztonsági okokból. Kinézetre megegyezik az előbb említett modellel, ugyanis egy billenőlappal rendelkezik.

Minden villanyszerelési munkálat során lényeges a szigetelt szerszámok használata.